K.U.S – Kunskap, Utrustning, Sällskap

 

Skridskoåkning på spegelblank is en vacker vinterdag hör till friluftslivets allra finaste upplevelser. Där finns rytm, fart och naturkänsla, oavsett om man befinner sig på en lite skogssjö eller i havsbandet. Under den spegelblanka naturisen finns dock kyligt vatten som har en negativ inverkan på kroppsfunktionen och för att undvika att den trevliga turen övergår till en livsfarlig situation i en isvak så måste skridskoåkaren känna till begreppet K.U.S.

Kunskap

De teoretiska kunskaperna går att inhämta från böcker eller från hemsidor på nätet (se länkar nedan). Lämpligt är därefter att deltaga i Friluftsfrämjandets teori-kvällar och plurrövningar som du kan läsa mer om här samt att göra de första turerna ut på isen med någon “is-räv” eller via Friluftsfrämjandets ledarledda turer.

Visste du att:

 • Naturis kräver iskunskap och vaksamhet
 • Isen är svagare vid broar, bryggor och där det är strömt vatten
 • Den bästa säkerhetsutrustningen är kamrater – åk aldrig ensam
 • Saltvattenis är svagare än sötvattenis

Lokalkunskap: Att tänka på vid färd norrut på havsisen från Romelsöhällan är att ringa säkerhetscentralen på Tåme skjutfält (0912-43036) för att kontrollera att ingen skjutning pågår ut över isen.

Utrustning

Långfärdsskridskor är en relativt billig sport och grundutrustningen består endast av: Skridskor, Isdubbar, Livlina, Ispik & Ryggsäck försedd med grenrem packad med komplett ombyte i vattentäta påsar). Här nedan följer en lista från Friluftsfrämjandet över vad du måste ha och vad du bör ha med dig på turer som arrangeras i vår regi:

Utrustning du måste ha:

 • Isdubbar med visselpipa
 • Ryggsäck med midjerem, grenrem och komplett ombyte vattentätt förpackat
 • Livlina. Åtminstone en i gruppen bör ha en livlina.
 • Ispik

Utrustning du bör ha:

 • Extra stav
 • Matsäck med varm dryck
 • Knä & armbågsskydd
 • Rastplagg & Sittunderlag
 • Karta & Kompass
 • Hjälm

Sällskap

Som medlem i Friluftsfrämjandet Frostkåge får du SMS om åkbara isar och planerade turer. Du kan själv finna åksällskap genom föreningens medlemsmatrikel eller genom att skriva en rad på isloggen:

BLI MEDLEM FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Aktuella kurser:

Säkerhetskurser finns vid intresse. Vi har dock inga kurser inplanerade för tillfället.

Är du intresserad av att gå en kurs? Kontakta då oss via mail 

Literaturlista:

När isen lockar   

Carl-Johan Thorell och Mikael Wallström

En introduktion till långfärdsskridskoåkning I den här boken presenteras grunder i teknik, utrustning och kunskap om isen varvat med vackra färgbilder och illustrationer.

Format: Limmad bok, 48 sidor   (ISBN 91-85433-01-2)

Vintervatten

Mårten Ajne

Vintervatten är en stolt kärleksförklaring till de världsunika svenska vinterisarna och de personligheter som befar dem. Från november till mars skapas en ny värld att upptäcka när Sveriges sjöar och skärgårdar successivt fryser en arena för isgladiatorernas erövringar. Vintervatten följer dem i skären från den första frostens frusna färder på höstens tjärnar till den storslagna solstänkta undergången i havsbandet på den yttersta aprildagen.

Henrik Trygg är den fotograf i Sverige som kommit skridskoåkningen närmast och drar sig inte från att bli kall och blöt för att ta den perfekta bilden. Mårten Ajne illustrerar med sina texter några av de drivkrafter som får vissa av oss att lämna den ombonade stugvärmen för att utsätta oss för en bister men storartad vintermiljö.
Format: Inbunden bok, 200 sidor   (ISBN 91-978-1800-3)

Isboken

Friluftsfrämjandet

 Långfärds-skridskoåkarens “lilla bibel” En faktaspäckad bok som ger dig information om hur du säkert kan vistas på naturisen. Boken visar vad som krävs av Kunskap, Utrustning & Sällskap (KUS). Innehåller tecknade illustrationer samt foton i sv-vitt & färg

Format: Limmad bok, 119 sidor   (ISBN 91-971862-3-6)

På långfärdsskridskor

Ingemar Aourell & Göran Zachrisson

 

Två entusiaster tar oss med på ett antal svindlande utfärder i sjö- och skärgårdsmiljöer.

Bland annat till den hemlighetsfulla insjön Fillsartrusket, till blanka isar och öar i ord och bild; vinterlandskapets storslagenhet, människans litenhet såväl som isens gåtfulla detaljer – och en del handfasta råd. Aorell´s vackra foton varvas med Zachrisson´s berättelser & kåserier.

Format: Inbunden bok, 143 sidor   (ISBN 91-518-3771-4)

Stora boken om långfärdsskridsko

Mårten Ajne

Det här är den mest omfattande boken om skridskoåkning och isbedömning som någonsin givits ut i Sverige. Författaren Mårten Ajne har över 30 års erfarenhet av svenska och utländska naturisar och spenderar 40–50 dagar om året på skridskor, inte sällan som ledare eller israpportör för SSSK (Stockholms skridskoseglarklubb)

Format: Häftad bok, 253 sidor  ISBN 9789186773632

FOTOGALLERI