Så här väljer du långfärdsskridskor

Om man är nybörjare på långfärdsskridskoåkning behöver man inte köpa de dyraste skridskorna då man först behöver få mer erfarenhet så att man får ut mer av dyra skridskor. Skillnaden mellan ett par budgetskridskor och ett par dyrare skridskor är oftast kvaliteten på stålet samtidigt som de dyrare skridskorna är något lättare. Det finns ett flertal olika modeller att välja mellan då man ska köpa långfärdsskridskor. Som nybörjare bör man inte heller välja för långa skridskor då dessa är svårare att åka med.

Det finns 3 olika typer av långfärdsskridskor att välja mellan

När man skall köpa långfärdsskridskor finns det två olika system att välja mellan och ett manuellt system med remmar. De två systemen är NNN BC och det äldre Nordic Norm 75.

Nordic Norm 75 är den ursprungliga varianten råttfällan som lanserades i 1927. NNN är den vidareutvecklade varianten an NN. NNN är huvudstandarden för bindningar idag.

NNN BC

Detta systemet har lös häl, vilket innebär att man endast sitter fast med pjäxans främre del, tårna, precis som med längdåkningsskidor. NNN BC är det vanligaste systemet. När du väljer vilka skridskor du vill ha så bör du se lite på de här punkterna:

  • Längre skridskor är svåråkta, om du vill ha lättåkta skridskor inte köp för långa.
  • Pjäxan måste ha ett bra hälgrepp.
  • Tänk på att det är kallt ute när du skall åka, om du använder tjockare sockor, testa l¨ångfärdsskridskorna med sockorna.
  • Om du redan har pjäxor som du är nöjd med kan du välja skridskor som passar till de du har.
  • Se till att pjäxan passar till din fot, är pjäxan för stor blir det ostabilt att åka även om resten av systemet är stabilt.

Nordic Norm 75

Det äldre systemet Nordic Norm 75 innebär att man spänner fast hela pjäxan på skridskorna. När man ska köpa nya skridskor kan man köpa skridskor och pjäxor i ett paket. Det brukar bli lite billigare än att köpa dessa var för sig. Ett paket kan dock kosta några tusenlappar.

Långfärdsskridskor med remmar

Det finns också ett enklare system där du sätter fast en vanlig känga med remmar på skridskon. Fördelen med detta systemet är att du kan används vanliga kängor eller till exempel snowboards boots. Sen kan du bara justera remmarna efter skorna.

Detta systemet är flexibelt och kan passa dig som inte skall åka för långt. Åk¨känslan på remsystemet är inte lika bra som de andra systemen,  stabiliteten är dårlig och remmarna kan också klämma på foten.

Att åka på dessa blir lite samma sak som att åka skidor med gamla bindningar. De nya systemen ger mycket bättre stabilitet, kontroll och åkkänsla.

Det här systemet passar för dig som inte skall åka så långa och vil ha flexibiliteten att kunna dra på långfärdsskriskor på skorna som du har på dig. Kanske de kan vara något för dig?

Andra saker at tänka på när du väljer långfärdsskridskor

Pjäxorna

Det går att använda samma pjäxa till både turskidor och långfärdsskridskor. Det viktigaste med pjäxan är att den sitter bekvämt på foten. Du måste kunna kunna röra på tårna, om du inte kan det blir tårna kalla. Känn efter att du har ett bra hälgrepp genom att snöra pjäxan. När du lutar dig framåt skall hälen sitta fast. Det är upp till dig hur stabil pjäxa du skall ha, de flesta gillar att ha en ganska stabil pjäxa. Med en stabil pjäxa blir det också mer stabilt att åka skridskor.

Vad är det för skillnad på billigare och dyrare pjäxor?

Pjäxor i läder är lite dyrare men de håller i gengäld längre och de formar sig efter foten. Läderpjäxor blir gärna bättre och bättre desto längre du använder de.

En dyr pjäxa är ofta lite mer stabilare och mer ombonad. Exempel på en dyrare pjäxa är olika varianter från märkena Crispi, Lundhags och Alpina.

Långfärdsskridskorna

Långfärdsskridskon har oftast en monterad bindning. Det går också att ven köpa skenan och bindningen separat. Du bör som sagt inte välja en för lång skridsko eftersom at den är svårare att åka med.

Vad skiljer en billigare från en dyrare skridsko?

De dyrare skridskortna har ofta bättre stålkvalitet och håller skärpan bättre. Det betyder att du inte beh¨over slipa de lika ofta. De är ofta också båda stabilare och lättare.

Tabell ungefärliga längd på långfärdsskridskor (löshäl)
Just nu går trenden mot kortare löshäls-skridskor. Ett vanligt mått är att välja närmaste tillgängliga skridskolängd över storleken på foten. Har man 43 i storlek ska man välja en modell som är 45 cm istället för 48 cm.

För skridskor med Nordic Norm 75 kan skenorna vara några centimeter längre än nedan.

Varje skridskomodell har ofta rekommenderade längder för varje skostorlek. Nedan ser du rekommenderade längder.

Din skostorlek och rekommenderad skenlängd
36-37 – 40 cm
38-40 – 40-43 cm
41-42 – 43-45 cm
43-45 – 45-48 cm
46-47 – 48-48 cm

Att vårda sina skridskor

För att få rätt glid på sina skridskor ska man alltid låta en expert slipa skridskorna minst en gång per säsong. Det gör att man får en professionell slipning som bidrar till att man får bättre kontroll på sin skridskoåkning. Med tiden behöver skridskorna slipas efter varje användning vilket man kan göra själv med hjälp av ett bryne. Det finns bryne som monteras på ställning så att man får en mer exakt slipning av sina skridskor.

Man bör även torka av skridskorna efter varje åkning så att snö och smuts inte ligger kvar på skenan så att det blir repor.

Ispikar

Inte glöm att ta med ispikar så att du kan kolla isens bärkraft. Om du har en kombinerad pik/åkstav kan du även hålla balansen och staka dig fram. En Staven bör nå ca mellan din armbåge och armhåla och är vanligtvis  tillverkade i aluminium eller kolfiber.