Långfärdsskridskor

Om man är nybörjare på långfärdsskridskoåkning behöver man inte köpa de dyraste skridskorna då man först behöver få mer erfarenhet så att man får ut mer av dyra skridskor. Skillnaden mellan ett par budgetskridskor och ett par dyrare skridskor är oftast kvaliteten på stålet samtidigt som de dyrare skridskorna är något lättare. Det finns ett flertal olika modeller att välja mellan då man ska köpa långfärdsskridskor. Som nybörjare bör man inte heller välja för långa skridskor då dessa är svårare att åka med.

Det finns två olika system att välja mellan. Det är NNN BC och det äldre Nordic Norm 75. Det första systemet är med lös häl, vilket innebär att man endast sitter fast med pjäxans främre del, tårna, precis som med längdåkningsskidor. Det äldre systemet Nordic Norm 75 innebär att man spänner fast hela pjäxan på skridskorna. När man ska köpa nya skridskor kan man köpa skridskor och pjäxor i ett paket. Det brukar bli lite billigare än att köpa dessa var för sig. Ett paket kan dock kosta några tusenlappar.

Att vårda sina skridskor

För att få rätt glid på sina skridskor ska man alltid låta en expert slipa skridskorna minst en gång per säsong. Det gör att man får en professionell slipning som bidrar till att man får bättre kontroll på sin skridskoåkning. Med tiden behöver skridskorna slipas efter varje användning vilket man kan göra själv med hjälp av ett bryne. Det finns bryne som monteras på ställning så att man får en mer exakt slipning av sina skridskor.

Man bör även torka av skridskorna efter varje åkning så att snö och smuts inte ligger kvar på skenan så att det blir repor.