Tävlingar i långfärdsskridskoåkning

Det finns ett flertal olika tävlingar i långfärdsskridskoåkning som arrangeras i framför allt Europa men även i en del andra världsdelar. De två kändaste är det svenska Vikingarännet och det holländska Elvastadsloppet. När man ska arrangera tävlingar i långfärdsskridskoåkning är det aldrig några problem med att hitta deltagare utan istället är det vädret som ställer till det. Om det inte finns is på sjöarna så att tävlingarna kan genomföras så ställs dessa in för året.

Problem med is har man haft de senaste 22 åren då det varit dags att arrangera det holländska Elvastadsloppet. I Holland är maratonskridsko en stor sport och tävlingar hålls på banor varje lördag under hela vinterperioden. Säsongen avslutas sedan med en final som går på naturis och kallas för Elvastadsloppet. Elvastadsloppet är ett skridskolopp på 20 mil och som passerar igenom 11 städer i Holland. Dock har man inte kunnat anordna denna tävling under de senaste 22 åren på grund av att isen inte har lagt sig på sjöarna. Istället genomförs det holländska finalloppet i norra Sverige dit holländska, professionella maratonskridskoåkare beger sig varje år för att avsluta säsongen.

Vikingarännet och Sigtunarännet

I Sverige så anordnades en skridskotävling som gick av stapeln i Uppsala med målgång i Stockholm varje år. Sträckan är känd som farvatten som vikingarna färdades på under vikingatiden, därav har loppet fått namnet Vikingarännet. Detta skridskolopp startades första gången år 1999 men lades ned redan år 2018, på grund av dålig ekonomi i tävlingarna. Istället startade man en ny skridskotävling som kallades för Sigtunarännet och som sedan år 2018, och tillsvidare, ersätter Vikingarännet. Sigtunarännet har en slinga som är 50 kilometer, en halvdistansslinga på 25 kilometer och en barnslinga på 2 kilometer.

Sigtunarännet arrangeras i februari varje år och går på Mälaren från Sigtuna ned till Upplands Väsby och sedan tillbaka till Sigtuna.