Utrustning för långfärdsskridskoåkning

När man ska ge sig ut på naturisar på de svenska sjöarna är det viktigt att man har med sig rätt utrustning. Man behöver utrustning så att man klarar av att fullfölja den planerade färden men också skyddsutrustning så att man kan hantera oväntade situationer. Till att börja med behöver man ett par bra skridskor som är slipade för säsongen. Man behöver ett par bekväma pjäxor som sitter bra utan att ge obehag eller skoskav. Om man är en ovan åkare som ska åka en längre sträcka kan ett par stavar vara behjälpliga då dessa bidrar till att man orkar lite mer men också att man får hjälp att hålla balansen.

Man bör vara rätt klädd så att man både klarar av kyla och iskall vind som kan förekomma på sjön. Vindtäta kläder som andas är bra klädesplagg som också bidrar till att kläderna släpper ut den kroppsvärme som uppstår då man åker skridskor. Man bör även ha en ryggsäck med sig där man förvarar ett ombyte kläder om man skulle råka trilla i vattnet.

Skyddsutrustning

När man åker skridskor på natursjöar ska man även ha en ispik med sig så att man kan kontrollera isens bärighet. Man ska också vara utrustad med isdubbar så att man får fäste att ta sig ur en vak om isen spricker. En livlina kan också vara till hjälp så att ens sällskap kan hjälpa till att dra en upp ur vaken. När man åker skridskor bör man även använda hjälm för att skydda huvudet vid fallolyckor och om man är en ovan åkare kan man även använda knäskydd och armbågsskydd.

Man ska aldrig ge sig ut på naturisar själv utan man ska alltid vara minst två som åker så att man kan hjälpa varandra om det uppstår en situation. Som nybörjare kan det vara tryggt att delta i grupper som har en erfaren ledare som kontrollerar isens hållbarhet och väljer vilka vägar som gruppen ska färdas.