Väder- och kartverktygen för den inbitne!

SMHI – iskarta

Här kan du se hur isarna i hela bottenviken ligger. Då slipper du åka ända ut till iskanten för att få all fakta. Du kan, redan hemma vid datorn eller i telefonen få en bild av hur havsisarna ligger och har utvecklats senaste tiden.

SMHI – Havsvattenståndet

Havsvattenståndet påverkar isarna. Speciellt nära land där isen kan brytas sönder om vattenståndet sjunker eller lägga sig ner på den blottade botten vilket gör det svårare att ta sig ner på plattan. Ifall havsvattenståndet stiger kan det istället bildas en vallgrav runt plattan.

KOLLA VATTENSTÅNDET

SMHI – Kustobservationer

För att få en god förståelse för läget vid kusten är dessa kustobservationer ovärdeliga. Här får du snabbt en bild över vindrikning, vindstyrka, sikt mm. Vindrikningen kan påverka isläget och är man ej försiktig kan man driva ut till havs, även på en stor solid isplatta.

SE KUSTOBSERVATIONER

SMHI – Kustprognosen

Att försöka förutspå hur havsisarna kommer att utvecklas är inte alltid enkelt. Med hjälp av kustprognosen kan man dock se hur vindar och temperaturer kommer att variera under kommande dygnen vilket kan ge en fingervisning om isutvecklingen

SE PROGNOSEN

Temperaturprognos

Temperaturprognos för både land och hav för flera dagar framöver

TEMPERATURPROGNOS

Satellitbild Bottenviken

Via denna tjänst kan du titta på aktuella satelitbilder av bottenviken renderade i olika färgsystem.

SE AKTUELL SATELLITBILD

Hitta.se

Detaljerad karttjänst för den som letar potentiella havsvikar, sjöar eller vattendrag.

HITTA.SE – KARTA

Norrskensprognos

För den som önskar en åktur i norrskenet eller är intresserad av att fotografera skridskor eller andra aktiviteter i skenet av aurora borealis. Här finns en norrskensprognos för norra Europa.

NORRSKENSPROGNOS

Djupkartor

Djupkartor är ett väldigt bra verktyg för skridskofantaster eftersom att isens tjocklek påverkas av både grynnor och djuphål. Med hjälp av denna tjänst kan du se djupet i många sjöar inom Skellefteå kommun.

SE DJUPKARTOR

SMHI

Förutom de tjänster från SMHI som vi presenterat här ovan så finns det mängder av data som samlas in dagligen från satelliter och markstationer. Gå in på deras sida ifall du önskar hitta fler tjänster

SMHI.se

Detaljerade kartor

Bläddra mellan kartorna eller klicka på dem för att se dem i full storlek

Karta1 Furuögrund-Ostnäsudden
Karta1 Furuögrund-Ostnäsudden
« 1 of 5 »
FOTOGALLERI