Viktigt med god kännedom om isarna

Det finns många saker som påverkar isarnas bärighet och därför är det viktigt att man tar reda på så mycket information som möjligt om de isar som man ska ut på. Att åka skridskor på naturis innebär att man behöver vänta till dess att isarna är tillräckligt starka så att man inte går igenom isen. För att isen ska bli perfekt för skridskoåkning bör det ha varit mycket kallt under några dagar så att översta lagret på sjön får frysa till ordentligt. Har det dessutom varit mycket snöfall bör man vänta tills det blir lite mildare väder så att snön på isen smälter så att man enklare har kontroll på hur isen ser ut så att man lättare kan upptäcka förändringar.

Det finns andra saker som också påverkar isarnas hållbarhet som exempelvis om vattennivån har ökat vilket gör att vattnet är mer strömt under isen. Även milt väder påverkar isarnas hållbarhet men bidrar också till att kanterna vid sjöarna blir svaga så att de blir svårt att ta sig ut på isen. Som nybörjare eller mindre erfaren skridskoåkare bör man aldrig ge sig ut på osäkra isar ensam. Istället bör man ansluta till grupper som åker tillsammans som har en ledare i varje grupp med stor erfarenhet kring isar. Man bör också följa väderleksrapporter och de israpporter som man kan hitta på skridskoklubbars hemsidor.

Skyddsutrustning när man ska ut på isen

När man ska ge sig ut på långfärdsskridskoåkning ska man alltid vara minst två personer så att man kan hjälpa varandra om det inträffar en situation. Man ska också ha med sig ispikar så att man kan testa isens hållbarhet så fort det uppstår en förändring av isens yta. Man bör även vara försedd med isdubbar, livlina och gärna en enklare flytväst så att man bättre klarar sig om man faller i kallt vatten.